"Som en Pascha"

"Som en Pascha" är en dokumentär som handlar om Europas största bordell, ett 11-våningshus i Köln där män fritt kan välja mellan vad som erbjuds på varje våning. Jag har inte sett dokumentären än, såg de sista fem minuterna av den i söndags och känner att jag verkligen vill se hela. Dock visas den inte på SvtPlay då ansvarig utgivare tycker att det är för grova scener i dokumentären för att de ska ligga på nätet, hon vill inte att scenerna ska hamna i orätta händer och kunna tas ur sitt sammanhang. Mannen bakom filmen (Svante Tidholm) menar att det finns tillräckligt mycket porr på nätet för att någon skulle göra sig besväret att klippa i filmen. Svante menar även att en viktig målgrupp som borde se filmen - unga killar,inte tittar på tv utan på play (http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article7301981.ab). Beslutet att inte visa den på SvtPlay innebär således att många som skulle fått sig en riktig tankeställare av filmen missar den. Jag som känner ett intresse av att se den har kollat upp att den även visas på tv imorgon, på Kunskapskanalen kl 23. Så då ska jag se den, men jag betvivlar att Kunskapskanalen är en kanal som många unga killar tittar på... Tillhör ens Kunskapskanalen basutbudet? Men jag hoppas i alla fall att så många som möjligt ser filmen, då den belyser ett väldigt viktigt faktum - att kvinnors kroppar säljs som vilka varor som helst. Jag hoppas att det aldrig kommer att bli lagligt i Sverige att köpa sex. Jag skiter fullständigt i alla fullkomligt idiotiska argument om att det skulle vara bra om det fanns ett regelverk som kontrollerade sexhandeln. Jag skiter också i de artiklar som med jämna mellanrum poppar upp som handlar om kvinnor som påstår sig själva ha valt att sälja sin kropp (konstigt nog handlar de artiklarna bara om kvinnor som varit i en ekonomisk kris och därför börjat sälja sin kropp och inte om kvinnor som stod mellan att plugga på universitet och att bli hora och därefter valde det sistnämnda). Att sälja sex kommer alltid att handla om en skev maktbalans mellan köpare och säljare, och ett ekonomiskt underläge kommer alltid att finnas med i bilden. Att sälja sex ser nog många som en sista utväg när man är i ekonomisk kris, något som absolut inte borde vara laglig för någon desperat man att utnyttja. Det skulle även betyda ett stort steg tillbaka i jämställdhetsutvecklingen om det blev lagligt för män att köpa kvinnor som vilken vara som helst, vilket budskap sänds ut om kvinnors värde om deras kroppar kan säljas till ett timpris? Skulle kunna skriva mycket mer om det här ämnet men det orkar jag inte just nu, blir bara upprörd.

Tisdag

Tredje dagen i rad jag bloggar, woho! Oavsett om någon läser min blogg eller inte (har i genomsnitt 6 läsare) så tycker jag att det är kul att kunna gå tillbaka i bloggen och läsa, därför tänker jag försöka fortsätta blogga regelbundet. Jag har ju trots allt haft bloggen sen januari 2007 och många minnen dyker upp igen när jag läser gamla inlägg... Här är mitt allra första inlägg:

"Jag har tänkt, och kanske jag ska ge bloggandet en ny chans. Problemet är ju bara att jag ibland, men bara ibland, påbörjar något men tröttnar efter ett tag av någon anledning. Aja vi får se hur det blir, och hur många läsare jag får, haha möjligen typ tre (ink. mamma). Igår var det utgång, kvällen startade hos L med mat och mycket dricka. Trevligt. Sen åkte vi till Red Room och sedan fortsatte vi till Seven. Så nu får man väl se om man är med på kort eller film. Jag hatar alla som tar kort på krogen, nej man kanske inte vill vara med på bild när man är lite överförfriskad, sminket ja är inte direkt bra, håret ja hm... och när man dansar till nån pipig låt som förövrigt är med på nya hitz for kids skivan. Och speciellt jag, världens mest ofotogeniska människa. Jag kommer nog vara den enda som inte kommer ha några bröllopskort där jag själv inte är med (om jag gifter mig någon gång dvs.) Nu finns det ju risk för att jag låter som någon som fiskar efter falska kommentarer som "nej men du blir väl visst bra bla bla bla" men så är verkligen inte fallet. Till och med min mamma och pojkvän erkänner att nej jag blir inte bra på kort. Om min mamma säger så, så är det så. Hon är den sista som skulle erkänna det, det ligger väl i att hon ska älska mig oavsett och tycka att jag är bra vad jag än jag gör. Men inte göra sig bra på kort. Aja tough shit, men jag försöker se det positivt - det finns ingen som kan se ett kort på mig och påstå att jag ser sämre ut i verkligheten. En annan sak jag har börjat med är pilates. Jag skriver det här för om man berättar det för folk kan man inte sluta, utan att ha en bra förklaring som i det här läget inte finns. Jag har dessutom investerat i en pilates DVD så. En sak till. Varför VARFÖR visar tv3 hela säsongen av Top Dog igen, i ett sträck. Var det någon som kollade på det första gången eller ? Måste nog vara det mest tragiska program som någonsin gjorts. Så nu är min bakis-söndag förstörd, att vara bakis handlar om att ligga i sängen och äta och titta på tv. Eller så handlar det om att ligga på badrumsgolvet och spy galla, men det beror lite på hur mkt man drack kvällen innan. Jag drack inte så mkt, eller jag mår bra iaf. Nu ska jag försöka få uppdatering om hur de andra mår hihi ."

När jag var runt 10 år började jag skriva brev till mig själv som gammal. Sedan skrev jag med ett par månaders mellanrum fram till jag var 17 ungefär. Men nu har jag ingen aning om var de breven är, vore kul att hitta dem. Mindre kul om någon annan hittade dem dock. Hm.. var kan de vara?

Måndag

En vecka kvar tills jag börjar sommarjobba. Bävar faktiskt lite över det, det känns lite läskigt att jag faktiskt ska ha rätt mycket ansvar och jobba "på riktigt" (mina tidigare sommarjobb har varit hur softa som helst). Men förhoppningsvis blir det en bra erfarenhet samt en bra punkt på mitt CV. Det blir rätt bra klirr i kassan i alla fall. Men skulle typ ge min högra (eller vänstra kanske, kan inte riktigt bestämma mig) lilltå för att vara ledig resten av sommaren (jag skulle även vilja ha 20 000 kr för den så att jag slipper vara ledig och fattig, nu är jag iofs fattig men jag har ändå ingen tid till att göra nåt kul). Förhoppningsvis flyger de 8 veckor jag ska jobba förbi, det känns rätt ironiskt att jag som sommarjobbande student gärna snabbspolar sommaren medan de som jobbar resten av året och får betald semester på sommaren, antagligen gärna ser att sommaren är lååång. Men det kommer väl en dag då även jag får betald semester (peppar peppar).

Idag slog det mig vilken underbar sommarstad Uppsala är, eller en underbar stad överhuvudtaget. Önskar nästan att jag inte var uppvuxen här så att jag kunde ha flyttat hit för att plugga. Trots att jag verkligen gillar Uppsala ångrar jag inte att jag flyttade till Linkan för att plugga, tror inte att det blir samma sak om man pluggar i den stad man är uppvuxen i.

Usch känner mig lite hängig, skulle vara riktigt typiskt om jag blev sjuk en av de få veckorna jag är ledig.. men "Whenever I start feeling sick, I just stop being sick and be awesome instead".. Får hoppas på att det är en 24h-förkylning eller nåt (visst finns det såna?). Ska shota lite Echinagard och hoppas på det bästa helt enkelt!

Såg lite på "Aktuellt" om Danmarks drogpolitik. Hoppade in mitt i programmet men om jag förstod det hela rätt så har Danmark en ganska liberal drogpolitik. I reportaget framgick det att heroinister i Danmark kan få heroin av staten för att de helt enkelt inte kan sluta med heroin och för att man i Danmark resonerar att det är bättre att de tar det under kontrollerade former. Frågan är om det är bra att dela ut gratis heroin, oavsett under hur kontrollerade former, eller ej? Vet faktiskt inte riktigt var jag står i frågan...

Ett väldigt hoppigt inlägg, jag hoppas att mina 6 läsare uppskattar det!

Söndagen den 13 juni 2010.

Har inte uppdaterat på ett tag men fick ett litet sug efter att skriva, så here we go.

Har avslutat termin 4 på socionomprogrammet, och därmed även min praktik, eller jag ber om ursäkt, min VFU. Har haft 20 underbara veckor, mycket tack vare mina superbra handledare.. Vänta, tittar på nåt VM-snack medan jag skriver och nu undrar jag varför Björn Ranelid alltid har en mystiskt orange hudton? Och varför får han vara med och prata om fotboll? Kan han nåt om fotboll? Har jag missat nåt om Björn Ranelid? Iofs är det svårt att notera något förutom hans hudton, när han pratar är det enda man kan fokusera på.. Men nu gled jag ifrån ämnet lite, åter till min underbara praktik. Jag har lärt mig väldigt mycket, mer än vad jag nog förstår i dagsläget. Och jag har haft väldigt trevligt (många trevliga after work:s), även fast många livsöden har fått mig att reflektera över livets många orättvisor. Min praktik avslutades i torsdag med att jag bjöd på fika (tre tryffelkakor i olika smaker), jag fick även en avslutningspresent bestående av en basilikaplanta och en bok om Christian the lion. Basilikaplantan hade min handledare Elisabeth planterat ungefär samtidigt som jag började och den representerade därför min utveckling, boken om Christian fick jag för att jag visade det klippet för dem och för att jag om ett par år skulle komma tillbaka och de skulle bli lika glada över att se mig som Christians skötare blev av att se honom. Efter fikat fyllde vi i bedömningsdokumentet =ego boost. Sedan begav vi oss till Bishop's för en avslutnings-after work. Mycket trevligt!

I fredags åkte jag 09:05 till Uppsala för att fira Sara som fyllde 30 år. Runt kl 15 begav sig familjen Korkmaz hem till Sara (eller egentligen Saras föräldrar eftersom Sara bor i London) för att gästa hennes 30 års-fest. Väldigt trevligt trots det usla vädret... Igår spenderade jag dagen med att gå i diverse affärer tillsammans med mamma, jag köpte två filmer á 9 kr st (!), en bra rakhyvel, två klänningar á 99 kr/st och två par shorts á 149 kr/st och ett par skor för 50 kr. Har med andra ord gjort en massa fynd och förnyat min sommargarderob. På kvällen åkte jag hem till Tess, satt och pratade tills kl 02.30 då jag tog beslutet att det var dags att köra hem. En mycket trevlig kväll, saknar att umgås med henne på regelbunden basis. Idag har jag inte gjort något vettigt förutom en springtur runt UTK (sprang igår också!) och en cykeltur till GC för att köpa en skjorta... Men det är så söndagar ska spenderas!

Nu ska jag titta på någon samhällsfilm tillsammans med min bästa syster. Men nu har jag skrivit lite iaf, iofs bara om de senaste dagarna men det duger.